clock

Horarios Opening times

P1020130

El Castell de La Mola

El Castell de La Mola es troba sobre un petit altiplà a 360 m. d’altitud amb relació a la mar. Dista a 3 km. de la població de Novelda, en direcció nord-oest.

Fortalesa d’origen islàmic, va estar construïda a finals del segle XII. La seua planta és poligonal amb vuit cubs quadrangulars en eixint, de les quals actualment en queden quatre, dos d’ells emmascarats, amb una torre quadrada al seu interior, en l’actualitat «desmotxada», tot això de fàbrica de tàpia, sobre base de maçoneria.

Aquesta torre exempta, té 9 m. de costat per 11 d’alçada, encara que actualment hi manque un pis, compta amb una sala inferior il·luminada per una obertura. S’entra a la torre per una porta de mig punt i situada en altura.

Després de la conquesta cristiana del Castell per les hosts de l’Infant Alfons de Castella, terres i fortalesa van passar a la corona castellana.

Amb la signatura del Pacte d’Elx en 1305, el Castell i les seues dependències passen a la Corona Aragonesa, formant part aquestes terres del Regne de València. És llavors quan la fortalesa és donada a Blanca d’Anjou, esposa de Jaume II el Just, qui mana la reconstrucció dels seus deteriorats murs, realitzant-se durant el segle XIV, una sèrie de reformes al recinte fortificat, i construint al seu nord-oest una magnífica torre triangular. La torre de 15 m. de costat per 17 m. d’alçada, no té paral·lels coneguts fins l’actualitat, és de fàbrica de maçoneria amb reforçament de carreus a les cantonades. S’hi accedeix per una porta de mig punt orientada al nord-oest i situada en altura, de fàbrica de carreus. Té dues plantes i la seua il·luminació interior es realitza a través de diverses obertures.

A mitjan del segle XIV, el rei aragonés Pere el Cerimoniós, dóna la tinença del Castell a Beltran du Glesquin, noble bretó vingut a la península ibèrica amb les Companyies Blanques, com a pagament del seu ajut en la guerra dels Peres, un any després. En 1367 és venut a Hugo de Calviley, qui en 1371 el ven a Mateo de Gornay, senyor ja de Novelda. Anys més tard passa de nou a la corona, quan és donat per Pere el Cerimoniós a la seua esposa na Sibil·la de Fortia.

En 1391 Pere Maça de Liçana, senyor de Moixent i Xinorla compra la Mola a na Violant de Bar, esposa del rei Joan I el Caçador, constituint així en 1448 la Baronia de Novelda. Des de llavors la Mola va formar part d’aquesta important casa senyorial, fins l’abolició dels senyorius en les primeres dècades del segle XIX.

En 1931, va estar declarat com a Monument Històric Artístic d’Interés Nacional.

 Santuari de Santa María Magdalena

Però sens dubte la visita obligada de la persona visitant que aplega a Novelda és al Santuari de Santa Maria Magdalena. Aquest edifici religiós va estar construït a partir d’un projecte que va traçar l’enginyer novelder Josep Sala Sala que impregnant així el seu projecte de l’estil modernista català. La seua construcció, començada en 1918, va necessitar de tres fases, per donar per acabada l’obra en 1946.

A la façana principal destaquen dues torres laterals de 25 m. d’alçada culminades per una creu pètria que també es troba en la cúpula i sobre els arcs superiors de la façana. Els motius decoratius deuen tenir antecedents en els estils medievals, barrocs i en la pròpia naturalesa. Influències aquestes que van dur l’autor a combinar cudols del riu Vinalopó, taulells policromats, rajoles rogenques, maçoneria, etc…, es troba Santa Maria Magdalena, patrona de Novelda, i al darrere de l’altar podem admirar un bell quatre atribuït a Gaston Castelló.

I A MÉS…

En la plaça de Sant Vicent núm.3, trobem una altra de les cases de marcat estil modernista. El seu propietari, D. Francisco Mira Abad, destacat colliter de vins i olis, la va manar construir de nova planta seguint els refinats gustos del moment. Este edifici de titularitat particular alberga característiques comunes als abans mencionats, sent també un dels millors conservats.

A més d’estos edificis, també trobem en altres cases localitzades en el nucli antic de la població una sèrie de detalls modernistes que han sobreviscut al pas del temps i les reformes.

 Centre Cultural Gómez-Tortosa

Al carrer Major, 6

Este edifici, propietat de l’Excm. Ajuntament de Novelda, mostra l’esplendor del modernisme de les cases particulars d’esta ciutat. Este immoble de tres plantes va ser construït al principi de l’últim terç del segle XIX, el qual va patir una profunda reestructuració i ampliació de la seua planta en 1901, al ser adquirit per Sra. Antonia Navarro Mira la qual va incorporar elements decoratius i arquitectònics propis del modernisme. Este edifici es va constituir com a vivenda familiar i va ser residència dels Comtes de Gómez-Tortosa-Tortosa. Encara que el seu aspecte exterior no crida l’antenció, a l’estar més prop de les composicions arquitectòniques del segle XIX, és el seu interior el que sí ho fa, ja que oferix bons exemples de decoració i distribució típica de les cases de la burgesia de principis de segle XX. És de resenyar les columnes i enreixats de ferro colat, escala de buit ovalat, claraboia, pati rodejat de columnes de roca calcària d’estil corinti sobre base de marbre roig de la zona, saló dels tapissos pintats per Lorenzo Pericás rodejat de sòcol de roure tallat amb taulelleria policromada, capella, mobles d’època i la resta d’elements que reflectixen l’exquisit gust modernista de l’època.

 Casa Museu Modernista

Al carrer Major, 24.

Este edifici va ser manat construir a inicis del segle XX, concretament en 1901, per la seua propietària, Sra. Antonia Navarro Mira, a l’arquitecte D. Pedro Cerdán Martínez, autor del projecte. És una de les vivendes millor conservades en la que es troba amb major profusió i esplendor la decoració pròpiament modernista. Esta vivenda, hui propietat de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani(CAM), es compon de planta baixa i dos pisos, destaca una excel·lent obra d’enreixats en finestres i balcons, però és en el seu interior on es desenvolupen amb tota la seua opulència els elements propis del modernisme: fusta tallada, vidres, estucs, pintures de sostres i murals, marbres, mobles d’època, etc, destacant pel seu singular bellesa l’escala i el pati rodejat de columnes de marbre blanc.

Societat Cultural Casion de Novelda

Carrer Emilio Castelar

Es tracta d’un edifici de dues plantes amb amples salons per a tertúlies i joc, magníficament decorats amb artesonat i un d’ells amb belles pintures al sostre i laterals. La construcció data de 1888 i posteriorment ha estat ampliada. Una reixa de ferro sobre basament de pedra envolta els 7.000 m2 que constitueixen el jardí, al centre del qual existeix un templet per a les actuacions musicals.

 

 

 

Parroquia Arciprestal de San Pedro

Es va començar a construir en 1553 i ha anat patint amb el pas dels anys diferents i importants canvis; entre els quals destaquen en 1740 una restauració de la façana principal que presenta característiques barroques i la construcció en 1742 de la Capella de l’Aurora, en 1910 la construcció d’un nou campanar.

 

 

 

 

Ajuntament

La façana que domina la perspectiva de conjunt és una típica mostra de l’arquitectura civil valenciana del segle XVII. Destaca per la seua rigidesa i solidesa. El pòrtic, de doble arc, constituïa l’antiga llotja.

Enfront de l’Ajuntament, a la plaça Vella, es troba al centre el monument a Jorge Juan i Santacilia inaugurat en 1913.

 

 

 

 

Conjunto de materiales ibéricos 

Museu d´Arqueologia

Situació:

El Museu Arqueològic Municipal, es troba ubicat a la segona planta de la Casa de Cultura, al carrer Jaume II, 3. El Museu disposa d’una sala d’exposició, sala per a activitats didàctiques, oficina de direcció, i biblioteca especialitzada. L’entrada és gratuïta.

 

Telèfon de contacte: 965 60 46 50

E-mail: arqueologia@novelda.net

Altres serveis del Museu:

Visites guiades per a grups escolars i associacions culturals, prèvia cita.

Visites guiades pel nucli antic per a grups escolars i associacions culturals, prèvia cita.

Sala d’activitats didàctiques.

Biblioteca especialitzada.

Laboratori.

Visites guiades al Castell de la Mola, per a grups escolars. Prèvia cita.

CONTINGUT:

És interessant recórrer la sala d’exposició del Museu, perquè això ens permetrà conéixer l’evolució històrica de les gents que han ocupat i viscut en la vall de Novelda des de la Prehistòria fins a l’edat Moderna.

Les primeres comunitats humanes que van ocupar les terres de la vall mitjana del Vinalopó se situen en època Prehistòrica, durant el Paleolític, període en què l’home viu a l’aire lliure, en abrics o coves, sent la seua principal activitat la recol•lecció i la caça. Serà en el període Neolític, V-IV mil•lenni a.D.C., quan es localitzen en les terrasses del Vinalopó les primeres comunitats agràries i ramaderes, sent important els aixovars ceràmics exposats en el Museu corresponent a l’Edat del Bronze.

També la Cultura Ibèrica es troba documenta en la vall de Novelda, territori i gents posteriorment, romanitzades com ho testimonien els materials arqueològics trobats i exposats.

Especial atenció mereixen els objectes quotidians utilitzats per les gents que vivien a Novelda durant el període islàmic i baix medieval cristià, amb l’existència de dues comunitats, la cristiana al Castell de la Mola i la mudèjar a Novelda durant els segles XIV-XVI.

Finalitzant el recorregut de la sala d’exposició amb la visualització dels aixovars ceràmics corresponent a època moderna segles XVII-XIX. Completen les col•leccions exposades en el museu, els retaules ceràmics de tema devocional.

Concepció Navarro Poveda.

 Museu de Belén

El museu de l’Associació de Betlemistes de Novelda oferix, a qui el visite, una acurada selecció de treballs betlemístics realitzats pels seus membres, al llarg dels seus deu anys d’existència. Obres monumentals de grans dimensions, diorames amb la vida i passió de Jesús, diverses manifestacions artístiques de gran bellesa que utilitzen el betlem com a motiu principal, figures de diversos autors, èpoques, nacionalitats, i una àmplia exposició fotogràfica composta amb les obres premiades en el concurs que l’associació organitza anualment per Nadal, conformen este museu dedicat al betlem que enriquix el patrimoni cultural i artístic de la ciutat de Novelda.

La història sagrada és mostrada a través d’una extraordinària selecció de diorames. En tots ells es pot apreciar la dedicació i el delicat treball, ple de tendresa i d’amor, que els betlemistes novelders han executat, amb precisió, mestria i generositat per a captivar a aquells qui els contemplen.

Parc de l´Oést o Pas del Dolors

Està situat als afores de Novelda, concretament a l´oest del municipi, tal com indica el seu nom, i es pot accedir a ell directament per l´Avinguda d´Alfons X el Savi, des de l´interior del municipi.

El parc ha rebut una clara influència de l´estil modernista que predomina als carrers i edificis de Novelda. Este fet es pot apreciar clarament als detalls dels mosaics i enreixats que adornen el parc.

També cal destacar la presència a l´interior del parc, de l´Ermita de la Vereda, edifici religiós que data del segle XVI i que enriqueix encara més el valor cultural d´aquest parc.

Considerat com un dels espais verds més importants de la ciutat, ofereix als visitants un gran ventall de possibilitats d´oci i temps lliure ja que compta amb nombroses instal·lacions que permeten realitzar diverses activitats a l´aire lliure.

El Parc compta amb un anfiteatre on, al llarg de l´any, es realitzen actuacions de diferents tipus. També disposa d´una zona habilitada amb barbacoes d´ús públic, unes quantes zones de berenador proveïdes de taules amb bancades, pistes esportives de futbol i bàsquet, taules de jocs, parcs infantils, etc.

A més de les seues instal·lacions, el parc és molt valorat per ser un reducte de la natura. Utilitzant les sendes que discorren per tot el parc, és possible gaudir d´agradables ambients creats per distints tipus de vegetació, que proporcionen, a més de bellesa, unes interessants condicions ambientals per a diferents classes d´animals.