SL-CV 127. Ruta dels Clots de la Sal. Aquest sender local té el seu punt d’inici a l’aparcament principal del Castell de la Mola, dins el mateix Paratge Natural Municipal “Clots de la Sal i Serra de la Mola”, amb una distància de 6,9 km (només anada).

El sender permet recórrer el tram del riu Vinalopó del Paratge Natural Municipal, passant per interessants elements històrics associats a l’arquitectura de l’aigua, així com pels Clots de la Sal, que formen xicotets estanys d’aigües sulfuroses i ferroses, que s’utilitzen de forma tradicional com a balneari a cel obert.

En el seu tram mitjà recorre la rambla de Salinetes, per on discorre aigua hipersalina, amb diferents afloraments, fins a arribar a la zona de l’antic Balneari de Salinetes (hui en ruïnes), on hi ha unes xicotetes preses anomenades “Clots de Salinetes” o “Clots de fang”. Aquest és el punt d’enllaç amb el sender PR-CV 325. Novelda – Serra del Sit, variant “Banys de Salinetes-El Pantanet”.

SL-CV 174. Refugis Picapedrers. Aquest sender local té el punt d’inici a l’aparcament principal del Castell de la Mola, dins el mateix Paratge Natural Municipal “Clots de la Sal i Serra de la Mola”, amb una distància total de 3,5 km

 

Aquest curt camí circular permetrà realitzar un recorregut per pistes i sendes de la serra de la Mola i tindre una fantàstica panoràmica del conjunt arquitectònic del Castell de la Mola (Bé d’Interès Cultural), ecoalberg i santuari de Santa Maria Magdalena (Bé de Rellevància Local). A més, al llarg del seu recorregut, podrem visitar diferents refugis picapedrers, construccions realitzades en pedra seca que servien com a allotjament puntual als picapedrers de les antigues explotacions de pedra calcària que es troba a La Mola.

A l’últim tram del recorregut, es podrà contemplar des d’alt el tram del riu Vinalopó inclòs al PNM. El sender, abans de finalitzar, passa per l’àrea de descans de la cantera de les basses del fartet, proveïda de taules de pícnic, on podrem contemplar la torre triangular del castell de la Mola.

PR-CV 325. Novelda – Serra del Sit. Aquest sender de xicotet recorregut connecta el nucli urbà de Novelda, des de la Plaça de la Magdalena, connectant amb el Barri de l’Estació (punt d’eixida alternatiu), amb la Serra del Sit, amb una distància de 13,7 km (només anada) i és un recorregut exigent per la seva distància i desnivell acumulat.

El sender discorre per una via clàssica per pujar a El Sit des de Novelda, pel camí de Pla Cafeu, conjugant el senderisme amb el muntanyisme i brindant-nos l’oportunitat d’arribar a aquest popular cim, d’espectaculars vistes, a través de paratges i racons molt poc coneguts.

El sender comparteix el tram inicial amb el PR-CV 311, fins a la desviació cap al Barri de l’Estació. Des d’aquest punt, el sender presenta un ascens constant, fins arribar al paratge del Montagut, on ens endinsarem per pistes i sendes, envoltades de vegetació arbustiva i pinades, arribant al paratge El Pantanet, on es troba l’encreuament amb la variant del sender Banys de Salinetes-El Pantanet. Des d’aquest punt, seguint les indicacions, arribarem al Coll del Pla Cafeu, quedant encara la part més exigent, només apta per a persones preparades. Des d’aquest punt s’ascendeix a l’avantcim del Sit, poblat de nombroses antenes, per arribar en 20 minuts al cim del Sit, on podrem disfrutar d’unes vistes espectaculars. El sender pot ser recorregut en sentit invers per tornar al punt d’inici.

PR-CV 311. Novelda-Castell de la Mola. Aquest sender de xicotet recorregut connecta el nucli urbà de Novelda, des de la Plaça de la Magdalena, amb la Serra de la Mola (Paratge Natural Municipal “Clots de la Sal i Serra de la Mola”), amb una distància total de 13,7 km (anada i tornada).

Presenta un primer tram pel riu Vinalopó, on es podrà contemplar la llera natural, amb interessants formacions de tamarells i abundant presència d’avifauna, divisant al nord la Serra de la Mola. Al tram mitjà del sender podrem ascendir fins a La Mola per contemplar el conjunt arquitectònic del Santuari de Santa Maria Magdalena i el castell de la Mola i podem fer un descans a l’Ecoalberg o a les àrees recreatives existents a la zona. Des d’aquest punt, ja dins del mateix Paratge Natural Municipal “Clots de la Sal i serra de la Mola” el sender puja fins al cim de la Mola (542 m.), on tindrem una sensacional vista de la comarca del Vinalopó. Des d’aquest punt, el sender baixa de tornada, fins al nucli urbà de Novelda.

XARXA DE SENDERS DE NOVELDA